Bomull er ikke bomull
foto © fairtrade Austria
Bomull er en av verdens mest solgte og utskjelte råvarer. Vann- og sprøytemiddelversting er merkelappen bomullen har fått av både forbrukere, NGOer og bransjeaktører som ønsker å fremme alternative fibre og resirkulerte materialer. Men det er ikke bomullen i seg selv som er problemet, problemet er at det kjøpes for lite bærekraftig bomull. Den «uproblemastiske» bomullen må høyere opp på bærekraftsagendaen.
Bomull berører de fleste av oss hver dag. Selv om tallene svinger, representerer den omtrent 30% av all fiber som brukes i tekstilsektoren. Globalt står bomull for mer enn 2% av det totale dyrkbare arealet, og det produserer omtrent 25 millioner tonn bomull årlig. Bomull dyrkes i over 80 land, og produksjonen støtter levebrødene til over 350 millioner mennesker, inkludert mellom 50 og 100 millioner bønder. Uansett hvor den dyrkes, med mindre den er produsert i henhold til bærekraftig praksis, kan bomullsproduksjon gi store utfordringer, og i noen deler av verden kan disse være forbundet med høye sosiale, miljømessige og økonomiske konsekvenser. De syv vanligste utfordringene for ikke bærekraftig (konvensjonell) bomull er:
· Overforbruk og forurensning av vann
· Intensiv bruk av sprøytemidler
· Lav inntjening for småskalabønder som ender opp i fattigdomsspiraler
· Tvangs- og barnearbeid
· Jordutfordringer som erosjon, forurensning og tap av jordmangfold
· Arealbruk da verdens befolkning vokser og det er behov for å dyrke mer
mat
· Priskvalitet og ustabilt marked som fører til usikkerhet for bøndene
Produksjonen av bærekraftig bomull har et enormt potensial for å skape forandring. Ved å kjøpe bærekraftig bomull kan tekstilbransjen bidra til å redusere de negative miljøpåvirkningene fra sektoren og skape positive fordeler for millioner av bønder og lokalsamfunn. Å redusere land-, vann- og sosiale påvirkninger av bomullsproduksjon vil også spille en rolle i oppnåelse av FNs bærekraftsmål.
I løpet av de siste 30 årene har det blitt utviklet flere standarder og programmer som bidrar til å løse problemer knyttet til bomullsproduksjon. Til tross for markedsvekst av bærekraftig dyrket bomull er det fortsatt et nisjeprodukt. For 2016/17 ble det totale volumet av bærekraftig bomull estimert til å være 15% av den globale produksjonen, men bare en femtedel av dette ble kjøpt av selskaper. Som et resultat selges den gjenværende bomullen som konvensjonell, noe som skaper mindre "pull" fra markedet til å oppmuntre til økt bærekraftig produksjon.
Vi må anerkjenne at bomull ikke er bomull, det er stor forskjell på den konvensjonelle bomullen som i dag står for 85% av verdensproduksjonen og «fysisk sporbar» sertifisert bomull som økologisk- og Fairtrade-bomull. Man kan godt si at vi bare skal slutte å bruke bomull og kun anvende sirkulære tekstiler, men når vi vet at over 60% av bomullen produseres av småskalabønder i utviklingsland - som er noen av de fattigste og mest sårbare i verden - står vi faktisk i fare for å hemme oppnåelsen av FNs bærekraftsmål nr. 1: Fattigdomsbekjempelse. Og hva vil så skje med levebrødet til 350 millioner mennesker og deres mulighet til å forsørge seg selv og sine familier? Vi må anerkjenne at konvensjonell bomull ikke lenger er et alternativ. Vi må bytte ut den konvensjonell merkelappen med økologisk- og Fairtrade-bomull som bidrar til en bærekraftig og økonomisk utvikling. Det er på tide å bytte ut merkelappen vann- og sprøytemiddelversting med merkelappen naturlig fiber som bidrar til bærekraftig og økologisk utvikling.
Av Annabelle Lefébure-Henriksen, Daglig leder, Fairtrade Norge og Line Wesley-Holand, Leder næringsliv og internasjonal utvikling, Fairtrade Norge. Fairtrade er medlem av Tekstilaksjonen.