Still miljøkrav til jeans med Svanemerket
Foto: Werner Anderson
Informasjon om de sosiale og miljømessige effektene av tekstilproduksjon er vanskelig å finne, i tillegg til at produksjonen ofte foregår langt unna butikkene og forbrukerne. Det er heller ikke lett å orientere seg i jungelen av plagg som påstår at de er grønne, etiske, ubehandlede, bevisste eller bærekraftige. Svanemerket skal gjøre det enklere å ta gode valg.
Det var nettopp derfor Svanemerket ble opprettet for 30 år siden. Myndighetene opprettet Svanemerket som et offisielt miljømerke i alle de nordiske landene, og som en nøytral tredjepart. Merket er jo verken en produsent eller en selger av produktene, men en instans som står imellom og gir oppskrift på hvordan den mest miljøvennlige produksjonen skal foregå. Det er et helhetlig merke som stiller krav til hele produksjonsprosessen og livssyklusen til et produkt, og til alle relevante miljøproblemer som kan oppstå underveis.
-Veien fra bomullsmark til olabukse er lang, og vi bryr oss om hvert eneste steg på veien. Vi viker ikke på krav, og det er en omfattende prosess å få svanemerket et klesplagg. Det er derfor godt å se at flere aktører nå svanemerker sine jeans, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Svanemerket, Anne-Grethe Henriksen.
Når jeansen er merket med Svanemerket, skal plagget være produsert på en troverdig, mer miljøtilpasset og helsemessig måte - og dermed veilede forbrukere til et godt miljøvalg dersom de skal kjøpe nytt.
Mange miljøaspekter i sving
Å oppnå Svanemerket på jeans er slett ikke enkelt. Det kreves at produsenten oppfyller strenge krav til alle relevante miljøproblemer i hele verdikjeden fra bomullsmark til ferdig jeans-stoff. Både miljøvennlighet, helsemessige faktorer og sosiale forhold skal være bra for at plagget skal få merket. Det stilles også omfattende krav til fargeekthet, slitestyrke og kvalitet som er avgjørende for å sikre lang levetid for plagget.
Å forvandle bomullsfiber om til en jeans krever mye energi, vann og mange ulike kjemikalier. Kjemikaliene som er brukt for å bearbeide og farge bomullen i buksen er strengt regulert av Svanemerket. Alle kjemikaliene som er brukt til å vaske, spinne og farge denim-stoffet er lett nedbrytbare, og skader ikke mennesker eller miljøet. For eksempel skal ikke plagget inneholde flammehemmere, og buksen skal ikke være klorbleket eller inneholde allergifremkallende eller kreftfremkallende fargestoffer. At bomullen er økologisk betyr at det ikke er brukt kunstgjødsel og giftige sprøytemidler på bomullsmarkene.
Svanemerkets krav er de samme uansett hvor i verden fabrikkene ligger. Ofte ligger fabrikkene i lavkostland der arbeidskraften er billig og reguleringen av arbeidsmiljø og ytre miljø er mangelfull. Derfor reiser Svanemerket alltid på kontrollbesøk på produksjonsstedet uansett hvor det skulle være, alt fra Tyrkia, Bangladesh, Sverige eller Estland. Da sjekkes det om forholdene på fabrikken møter kravene. Det stilles også krav til at arbeidsforholdene i produksjonen skal være i tråd med internasjonale bestemmelser (ILO).
Alt dette kommer både miljøet, naturen, forbrukerne og de ansatte på fabrikken til gode. Svanemerket kan du ikke skryte på deg.
Av Elisabeth von Krogh, Markedsrådgiver Svanemerket. Svanemerket er medlem av Tekstilaksjonen