Viskose

Screenshot 2021-09-28 at 11.07.43.png

Den regenererte viskosefiberen er kunstig fremstilt fra cellulose, og brukes mye til tekstiler. Vanligst for viskose er råmateriale fra ulike trevirker. I 2018 stod viskose for 6 % av det globale fibermarkedet (kilde). Ved hjelp av kjemisk behandling løses råmaterialet opp til en flytende cellulosemasse, som presses gjennom dyser med små hull. Ut kommer blanke, endeløse filamenter (kilde). 

Viskosefilamentet kan brukes som den er, men ofte mattes og kuttes den opp til staplefibre (kilde), slik at den ligner mer på bomull. Selv om de to cellulosefibrene bomull og viskose kan føles like mot huden, har de forskjeller. Viskose sveller og kan absorbere opp til 15% fuktighet (bomull 7-8,5%) (kilde). Viskosen er svakere, spesielt i våt tilstand. Mens bomull blir sterkere som våt, blir viskose svakere (kilde).

Stoffer av viskose kan gi et noe tungt og pent fall. Viskose brenner omtrent som papir, har lite elastisitet, krøller lett og kan få jordslag ved fuktig tilstand over tid (kilde).

Viskosens fotavtrykk beror på produksjonsmetoden, samt hvor råvaren kommer fra. Det er nødvendige hensyn som må ivaretas for å bevare urskog og naturlig mangfold. Sertifiseringen FSC (Forest Stewardship Council) har betydning for råvaren, og sier ikke noe om produksjonen. Prosessene knyttet til produksjon av viskose er knyttet til funn av vannforurensning og bruk av giftige og hormonforstyrende kjemikalier. I 2020 er Kina den største leverandøren (kilde).

Det forskes for å finne mer miljøvennlige prosesser for produksjon av viskose, samt fiber til fiber gjenvinning av bomull, som blir til resirkulerte viskosefibre. I 2018 utgjorde viskose 6 % av global tekstil produksjon (kilde)

 

Vask og vedlikehold

Regel nummer én er å følge vaskeanvisningen på produktet. Tekstiler som selges i Norge skal være utstyrt med vaskeanvisning og det brukes internasjonalt standardiserte symboler for dette. Her kan du lese om hva de forskjellige symbolene betyr.

Viskosens svellende fibre tåler dårlig full maskin med mye bearbeiding. 40 grader finvask med lite bevegelse og lav sentrifugering passer godt. Den tåler to til tre prikker på strykejern, som tilsvarer 150-200 grader. Tåler ikke klorbleking.

Previous
Previous

Ull

Next
Next

Akryl